Tá chuť teplých jabĺk a vôňa škorice .. alebo tá vôňa na celú miestnosť pri lúpaní mandarinky či pomaranču – to sú vône, ktoré sa mi spájajú s týmto čarovným obdobím a vedia ma tak celoročne na chvíľku stiahnuť do tohto voňavého obdobia Vianoc ???
A aj keď viem, že aktuálne teraz každý pečie medovníky a linecké.. My si víkend bez tohto u nás raňajkového koláčiku, vieme len ťažko predstaviť ?☕❤.
Tento náš jablkový asi nieje na oko zrovna najkrajší, lebo veď pečenie s detičkami / ja sam, ja sam / je kategória sama o sebe, je zato ale naozaj z čistej lásky ❤
Na jeho prípravu potrebujeme
– váhu
– jednu väčšiu misku
– strúhadlo
– hrniec s pokrievkou
– potravinársku óliu
– koláčovú formu / ja používam okrúhlu s priemerom 24-26 cm
Suroviny
– 250 g hladkej múky
– 1 vajíčko
– 100 g práškového cukru
– 120 g zmäknutého masla
– pól lyžičky kypriaceho prášku
– štipka soli
Jablková plnka
– 6 jabĺk / cca kilo
– 2 balíky vanilkového cukru
– lyžička škorice
– detská krupica ( asi 2 lyžice na zahustenie plnky )
– pár kvapiek citróna (ak sú jablká sladšie )
Postup
Jablká olúpeme a nastrúhame do hrnca pridáme cukor, škoricu a dusíme kým nezmäknú. Ku koncu pridáme 2 lyžice krupice, premiešame a pár minút ešte povaríme. Potom odstavíme a necháme chladnúť.
Cesto
Všetky suroviny si dáme do misky a urobíme pevné cesto ( ja ho robím ručne ) Cesto zbalíme do fólie uložíme na cca 20 minút do chladničky. Rúru predhrejeme na 180°C. Cesto vyberieme a predelíme na 2 časti – jednu menšiu, jednu väčšiu. Tú menšiu vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru formy, kam ho následne prenesieme (formu nevymazávam ani nedávam papier na pečenie).
Ptretŕčajúce cesto orežeme a dáme na kopu zvyšného cesta.
Na cesto vo forme, nanesieme jablkovú plnku a zvyšok cesta rozvaľkáme a narežeme na pásiky, ktoré na preskačku pokladáme na koláč. Pečieme cca 25-30 minút. Vychladnutý koláčik posypeme práškovým cukrom a je to 🙂
Recept mám pozliepaný od uja googla 🙂 prajeme vám dobrú chuť 🙂
Manželkomama V.